Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Levenseinde vraagstukken

Regelmatig vragen patienten ons om te helpen bij het opstellen van een wilsverklaring. Het is vaak moeilijk om zelf de juiste woorden te kiezen.

Lees meer over levenseinde vraagstukken:

https://www.thuisarts.nl/levenseinde/ik-wil-wensen-voor-mijn-levenseinde-vastleggen

Er is een mooie patienten film te bekijken op YouTube over ouderen en hoe zij tegen deze zaken aankijken. Klik op de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=ZYixac0K-WQ&feature=player_embedded

 

Om u te helpen met teksten hebben we 3 documenten op deze website gezet. 

1. De  wilsverklaring uitgebreid met euthanasieverklaring

In deze verklaring kunt u aankruisen wat u wil. Een behandelverbod kunt u hier in opnemen, een niet-reanimeren verklaring of een euthanasieverklaring. Het is belangrijk te weten dat euthanasie geen recht is. Het is ook geen plicht voor de huisarts om het uit te voeren. Ook niet als u een verklaring hebt. Euthanasie heeft een bijzondere positie in het rechtssysteem in Nederland en kan alleen worden gedaan als aan veel voorwaarden is voldaan. Per situatie moet dit beoordeeld worden en zal de huisarts zorgvuldig overwegen of hij/zij de euthanasie kan en wil uitvoeren. We willen graag dat u een afspraak maakt op ons spreekuur om hier uitleg over te krijgen als u een euthanasieverklaring hebt ingevuld.

Zorg ervoor dat de huisartsenpraktijk altijd een kopie van de verklaring krijgt en dat ook uw naasten er een krijgen.

2. Het behandelverbod:

Hierin schrijft u op dat u bepaalde behandelingen niet meer wilt. Dit verbod heeft een juridische status. Dat wil zeggen dat een zorgverlener u niet mag behandelen bij wet als bekend is dat u zo'n verklaring heeft. Om het behandelverbod goed af te stemmen met u, willen we graag met u in gesprek op het spreekuur.

3. De niet reanimeren verklaring:

U kunt het behandelverbod ook beperken tot alleen een reanimeer verbod. Ook deze verklaring heeft een juridische status. Zorg ervoor dat u ook een penning om uw hals draagt als u niet gereanimeerd wilt worden en dat u een naaste machtigt om namens u beslissingen te nemen als u dat zelf niet meer kunt.