Gezonde voeding
Na roken is ongezonde voeding de belangrijkste oorzaak van gezondheidsverlies.
DE ADVIEZEN ZIJN:
Vaak zit in onze voeding:
|
MINDER
|
DUURZAME VOEDING | beter voor mens en milieu |
We eten gemiddeld 60% dierlijk en 40% plantaardig. |
|
Rood en bewerkt vlees draagt het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen. |
|
ZOUT 80% van de Nederlanders eet meer dan de maximaal aanbevolen 6 gram/dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 8,9 gram, vrouwen eten gemiddeld 6,6 gram zout/ dag |
|
ULTRA-PROCESSED FOOD (UPF) | = ultrabewerkt voedsel, gemaakt in de fabriek |
Staan er meer dan vijf ingrediënten op een verpakking en zijn deze niet te vinden in je keukenkastje? Dan is het ultrabewerkt. | Voorbeelden zijn: kant-en-klaarmaaltijden, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks, ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken en chips. Maar ook supermarkt-brood. |
Gevolgen van UPF's zijn overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk. | Meestal zit er ook teveel zout in, slecht voor je nieren en voor je bloeddruk. |
|
|
Informatie gezondheid en ziekte
Reizigersadvisering (Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering)