Gezonde voeding
Na roken is ongezonde voeding de belangrijkste oorzaak van gezondheidsverlies.
Vaak zit in onze voeding:
EET MEER
EET MINDER
VERVANG
DUURZAME VOEDING:
Beter voor mens en milieu
- Te veel zout
- Te weinig fruit
- Te weinig vis
- Te weinig groenten
- Te veel verzadigd vet

- Fruit
- Groente
- Eet 1x/week vis, bij voorkeur vette vis (zoals haring, zalm of makreel)
- Drink 3 koppen groene of zwarte thee per dag
- Neem een handje ongezouten noten per dag
- Peulvruchten (witte, bruine, zwarte, kidneybonen, kikkererwten, linzen)
- Volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, zilvervliesrijst )

- Rood en bewerkt vlees (inclusief vleeswaren)
- Zout
- Suikerhoudende dranken
- Alcoholhoudende dranken

- Witte door volkoren graanproducten
- Harde vetten (boter, harde margarine, vaste bak- en braadvetten) door zachte of vloeibare smeer- of bereidingsvetten (zoals halvarine, margarine uit een kuipje, vloeibare bak- en braadvetten en olie)
- Ongefilterde koffie (zoals kookkoffie en koffie uit een cafetière) door gefilterde koffie (gezet met een papieren filter of van koffiepads)

- We eten gemiddeld 60% dierlijk en 40% plantaardig eiwit;
- Het advies is precies andersom: 60% plantaardig en 40% dierlijk.
- Rood en bewerkt vlees draagt het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen.
- Tip: eet weinig rood vlees
- Tip: kies voor andere smaakmakers.
- Tip: kook minder uit pakjes en meer met verse producten.
- Verse groente en fruit of zelf gemaakt brood bevatten veel meer vezels en voedingsstoffen.
Informatie gezondheid en ziekte
Reizigersadvisering (Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering)