U hebt vast wel gelezen in de kranten en in het nieuws dat er veel mis kan gaan met medicatie gebruik.
Dit kan leiden tot bijwerkingen, verkeerde inname, interacties tussen medicijnen en zelfs ziekenhuisopnames.
Zeker omdat de namen van veel medicijnen onuitspreekbaar zijn en het merk nog al eens kan wisselen.
De specialist in het ziekenhuis is vaak nog gewend om merk geneesmiddelen voor te schrijven, terwijl de minister graag wil dat artsen de stofnaam van het geneesmiddel voorschrijven. Dit heet generiek voorschrijven.
Openbare apotheken (zoals het Catharinahuis) zijn verplicht om generieke geneesmiddelen te leveren, terwijl de ziekenhuisapotheek dat niet hoeft en dus een ander assortiment geneesmiddelen levert.
Als patienten te maken hebben met specialisten en ook opnames in het ziekenhuis levert dit veel wisselende medicatie-voorschriften op. Dit leidt vaak tot verwarring en tot fouten.
De overdracht tussen huisartsen en de specialisten loopt niet altijd goed.
De projectgroep Medicatie-overdracht is een groep samenwerkende apothekers, huisartsen en specialisten uit de regio die afspraken met elkaar maken over hoe het beter kan. In de loop van 2013 zullen we aan u (patient die medicijnen gebruikt) gaan vragen om altijd een lijst bij u te dragen met daarop alle medicatie die u gebruikt. De lijst krijgt u van de apotheek waar u altijd de medicatie ophaalt. Na elke wijziging dient de lijst aangepast te worden, zeker als u een andere arts bezoekt of een ziekenhuisopname krijgt.