Wat gebeurt er in Huisartsenpraktijk Spaarndam?
Op dit moment zien de huisartsenpraktijken enkele patiënten per dag die mogelijk besmet zijn met het Corona virus. Omdat er niet getest wordt, weten we niet zeker of het altijd het Corona virus is. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een gewoon griepvirus.
In de regio Zuid-Kennemerland hebben een aantal huisartsen groepen (met 5-10 praktijken samen) een gezamenlijk Corona spreekuur opgezet, om beschermingsmaterialen te sparen en niet alle praktijken te belasten. Andere praktijken hebben gedurende de dag gescheiden spreekuren voor patiënten die mogelijk Corona hebben. De praktijk in Spaarndam heeft een apart Corona spreekuur samen met de huisartsenpraktijken uit Haarlem-Noord.
De visites bij mensen thuis worden door de eigen huisartsenpraktijk gedaan.
De huisartsen doen ook nog gewoon spreekuur, waarbij alleen patiënten gezien worden met klachten die niet te lang kunnen wachten en niet verdacht zijn voor Corona.
Met kwetsbare en oudere patiënten proberen zij contact te houden door hen te bellen en te vragen hoe het gaat.
Veel mensen denken dat ze de huisarts helemaal niet meer mogen bellen. Dat is niet waar. U mag ons bellen of een E-consult sturen via MijnGezondheid.net. We denken met u mee en proberen een oplossing te bedenken. Als u op het spreekuur komt wordt u gevraagd of u hoest of koorts heeft. U moet daar eerlijk antwoord op geven, voor uw eigen en voor onze veiligheid.
Beeldbellen of videobellen kan ook een oplossing zijn, dan kunnen we elkaar zien en dat geeft soms een beter beeld van iemand dan door de telefoon.
Veiligheid
In de praktijk wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat de kans om besmet te raken zo klein mogelijk is. Spreekuren worden ruim gepland zodat u zo weinig mogelijk anderen ontmoet en ook slechts heel kort in de wachtkamer hoeft te zijn. Daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt, na elke patiënt alles wat diegene heeft aangeraakt en twee keer per dag worden tafels, deurklinken, toetsenborden, instrumenten etc. ontsmet.
Ook het scherm en de pinautomaat van de apotheek wordt 2x/dag door ons ontsmet. De voordeurbel ook.
Organisatie
Afgelopen weken is er door de huisartsenpraktijken heel hard gewerkt om goed om te gaan met het besmettingsgevaar van Corona.
De problemen die opgelost moesten worden waren o.a.
- Kennis vergaren over het Corona virus
- Borgen dat alle huisartsenpraktijken goed geïnformeerd zijn en dat de noodzakelijke reguliere zorg door kan gaan.
- Gescheiden spreekuren organiseren voor mogelijk wel- en niet-geïnfecteerde mensen, ook in de avond nacht en het weekeinde
- Komen aan voldoende beschermingsmaterialen (heeft u nog mondmaskers schorten (handen) alcohol lever het in bij uw huisarts!)
- Het informeren van patiënten en partijen waar we mee samenwerken
- Voor de hele regio is een huisartsen-crisisteam ingericht dat elke dag met elkaar vergadert (via video-bellen) en beslissingen neemt voor de praktijken overdag en voor de Spoedpost in de avond-, nacht- en weekenduren. Het crisisteam werkt samen met het ziekenhuis, de thuiszorg, het laboratorium, de verpleeghuizen.
Als het aantal zieke patiënten te groot gaat worden, of als het personeel van de praktijk uit gaat vallen door ziekte, dan stapt de praktijk over naar samenwerking met de andere huisartsen in de regio. We zorgen ervoor dat u de hulp krijgt die nodig is en dat u niet zonder huisartsenzorg komt te zitten. Hoe dit gaat verlopen hoort u aan de telefoon als het aan de orde is.
Hoe gaat het als de huisarts bij u thuis komt?
Als de huisarts bij u een visite aflegt en u mogelijk Corona heeft, dan belt de huisarts of assistente u van tevoren.
- u of een gezinslid doet de voordeur open en u gaat terug naar de woonkamer met de deur dicht.
- de huisarts kleedt zich om in de hal
- daarna komt de huisarts binnen met pak aan, handschoenen, mondkapje en bril.
- u wordt onderzocht en er wordt een besluit genomen of u naar het ziekenhuis gaat of thuis kunt blijven.
- de huisarts doet in de hal alle spullen weer uit en laat een aantal wegwerpspullen achter die in een afgesloten zak weggegooid kunnen worden.
In een enkel geval zal in overleg met de patiënt en familie besloten worden dat een ziekenhuisopname niet zinvol is. Bijvoorbeeld als de patiënt te kwetsbaar is en niet zal herstellen bij een intensieve behandeling of als de patiënt zelf geen verdere behandeling wil. Als u daar zelf al duidelijke ideeën over heeft, laat dat dan aan ons weten.
Op speciale verpleegafdelingen in Haarlem kunnen mensen met een Corona infectie verzorgd worden die niet thuis kunnen blijven.
Betrouwbare informatie
Op deze landelijke website wordt nu alles verzameld wat we weten: https://www.inforium.nl/corona